Det 1. bind -
28 beretninger fra pige til kvinde




Diverse information om menstruation

| Bind | Netdoktor | PMS - definition | PMS - mordsag | Enig - ikke-enig |


 
Sakset fra NetDoktors nyhedstjeneste - klik her for tilmelding

Kyskhedstræ:
Et gammelt lægemiddel kan hjælpe mod ubehaget ved PMS - præmenstruelt syndrom. Det er en lille middelhavsbusk, der på dansk kaldes "kyskhedstræ". Tyske forskere har afprøvet pulver fra træets knuste frugt som middel mod præmenstruelt syndrom hos 170 kvinder, der led alvorligt under PMS. Over halvdelen af kvinderne oplevede en forbedring af deres tilstand efter tre måneder med pulveret. Kyskhedstræet har været brugt som lægemiddel i 2500 år og virker ved at være hormonregulerende.  J. Toft Jensen, Kristeligt Dagblad, 12, 23. januar 2001

Undersøgelse: 
En ny undersøgelse om menstruation viser, at 67 procent af kvinderne gerne ville undvære den, hvis de alligevel kunne få børn. 33 procent af kvinderne ser dog menstruationen som et tegn på kvindelig styrke. Undersøgelsen dækker 1000 mænd og kvinder, der er blevet spurgt om deres viden om og holdning til menstruation. Blandt undersøgelsens andre resultater er, at kun 55 procent af de adspurgte kvinder og 42 procent af mændene ved, at menstruationsblodet kommer fra livmoderen. Kilde: A. Bonde, Politiken, 1. sektion, 8. R. Dehn Callesen, BT, 1. sektion, 19, 5. oktober 2000

PMS: 
Det amerikanske Næringsmiddeltilsyn har netop godkendt en pille, der skulle kunne afhjælpe humørsyge som følge af præmenstruel symptom (pms). Der er medicinalfirmaet, Eli Lily, der står bag det antidepressive middel, Sarafem. Et af de virksomme stoffer i pillen er fluoxetin, der også findes i antidepressiverne Prozac og Fontex. Bivirkninger kan være influenzalignende symptomer, forstyrrelser i hjerterytmen og uro. Selskabet oplyser, at pillen også vil blive forsøgt introduceret på det danske marked. Læge og kvindeforsker, Birgit Petterson, advarer mod, at pillen bliver for udbredt. Den er nemlig overflødig for langt de fleste kvinders vedkommende. Hun er bekymret over, at man vil skabe et marked for at overflødigt middel. Kilde: L. Rand og M. Rughede, BT, 1. sektion, 31, 15. juli 2000

Et nyt naturlægemiddel med navnet Femal, der kan gøre det af med de værste symptomer ved PMS, Præ Menstruelt Syndrom, er nu på vej. Symptomerne ved PMS er væskeansamlinger, irritation, temperamentsudbrud og depression. Det er den danske læge Kaj Winther, læge ved Amtssygehuset i Gentofte og forsker ved Københavns Universitet, der er manden bag pillen. Naturlægemidlet, Femal, indeholder pollen fra Skåne samt Royal Jelly. 
 Kilde: B. Vilmun, BT, 1. sektion, 48, 4. juni 2000

Menstruationssmerter:
En fedtfattig kost kan lindre underlivssmerter og andre præmenstruelle gener. Det viser en undersøgelse, som er blevet publiceret i bladet Obsterics & Gynecology. En stor del af de 33 kvinder, som deltog i forsøget, havde færre smerter efter i to måneder at have undgået dyriske produkter og fedtrige fødevarer som olier, stegt mad, avocado og nødder. Det er dog uklart, hvad forklaringen er, påpeges det i bladet Diætisten. 
Kilde: K. Skovmand, Politiken, Lørdagsliv, 9, 3. juni 2000

Allergi:
Hvis børn får allergi har det måske en sammenhæng med, hvornår moderen fik sin første menstruation. Det viser forskning offentliggjort i fagtidsskriftet Thorax. I en finsk undersøgelse var allergiske tendenser sjældnere hos børn, der havde mødre, som begyndte at menstruere sent. Forskerne mener, at det er forskelle i kvindernes østrogenniveauer, der programmerer immunforsvaret hos fostret, så det kan få indflydelse på udviklingen af  allergiske tendenser senere i livet. 
Kilde: K. Skovmand, Politiken, Lørdagsliv, 10, 22. juli 2000

Tamponer:
Der stilles fra myndighedernes side ingen krav til, hvad en tampon må indeholde. Producenterne skal ikke deklarere  deres produkt, og der er ingen øvre grænse for, hvor mange pesticidrester de må indeholde. Miljøstyrelsen har ikke kontrolleret, hvad tamponerne indeholder. Styrelsen siger, at de kun kontrollerer ting, hvis de har en konkret mistanke om, at produktet indeholder giftige ingredienser. Forbrugerrådet kræver, at der skal deklaration på tamponerne, og det støtter læge og lektor i medicinsk kvindeforskning, Birgit Petterson, og gynækolog Henri Goldstein, der også vil have at indholdet reguleres. Birgit Petterson ville ikke undre sig over, at der er pesticidrester i tamponer, der er lavet af bomuld, og der er også en del bindemidler til at holde sammen på stoffet. 
Kilde: P. Junø og D. Kofoed, BT, 1. sektion, 10-11, 9. juli 2000

Smertefølsomhed:
Afhængigt af tidspunktet i menstruationscyklusen kan kvinder opleve smerter forskelligt. Det skriver Dagens Medicin. ”Mange lidelser er værre under menstruationen, men ingen ved, om det er oplevelsen af smerten eller øget følsomhed,” siger administrerende overlæge Hans Madsen fra Gynækologisk- obstretisk afdeling på Aalborg Sygehus Nord. Han arbejder sammen med den indiske gynækolog og ph.d. studerende Priti Bajaj på et smerteforskningsprojekt, som skal klarlægge om smertefølsomheden stiger under menstruation. 
Kilde: H. Sindal, Politiken, 1. sektion, 4, 19. februar 2000
 

Til toppen
Menstruationsbindet indgår i udstillingen Århundredets Genstande
som kan ses til og med den 12/11-00 på 
Museet på Sønderborg Slot. 
Klik her og se 'Hygiejnebind' 
nr. 88 i Udstillingens katalog
indsendt af Else Egholm, Gråsten, f. 1938,
med følgende kommentar:
"Jeg mindes med gru min første tid som 'kvinde', hvordan min søster og jeg kæmpede om at få de nyeste og blødeste, når tiden var. Jeg husker også min mors vrede, når der var huller i undertrøjen efter sikkerhedsnålene til at holde bindet på plads med".
Til toppen
 
Præmenstruelt syndrom: 

Årsag: Ukendt. 

Definition: Præmenstruelle somatiske (=legemlige) og/eller psykiske gener, som påvirker kvindens tilværelse i væsentlig grad, og som forsvinder, så snart menstruationsblødningen begynder. 

Præmenstruelt syndrom (PMS) omfatter således ikke de smertefulde uterinkontraktioner (=livmodersammentrækninger), som kan ledsage menstruationsblødningen (=dysmenoré). 

De somatiske symptomer omfatter almen "opsvulmning", specielt af abdomen (=underkroppen), ødemtendens, vægtstigning, hovedpine, brystspænding, obstipation (=forstoppelse), ændring i appetitten (f.eks. med uimodståelig trang til bestemte spiser, krydderier eller slik). 

De psykiske symptomer kan omfatte træthed, irritabilitet, aggression, grådtendens, søvnløshed og manglende
koncentrationsevne. Det er typisk, at symptomerne meget pludselig forsvinder, når menstruationsblødningen begynder. 

Der synes at være stor forskel på styrken af de enkelte symptomer. Hos nogle kvinder er brystspændingen det væsentlige symptom. Visse sygdomme forværres i den præmenstruelle periode (migræne, spilepsi). 

Kilde Medicinsk Kompendium, 1986. Læs mere hos NetDoktor

Enig / ikke enig?

Kvinder skal kende deres køn, deres værd og vedstå deres biologiske cyklus. 
Det er forudsætningen for at komme videre i kønsdebatten. 
Og hvad er mere kvindeligt end fænomenet menstruation?


 
Til forsiden
Til toppen
Til fornøjelige links om menstruation